Kroon op het werk

vpra
en
en

Nieuws wacht nooit. Vandaar dat u ons 25/7 kunt benaderen: 0624610967 handig in tijden van crisiscommunicatie of een actuele gebeurtenis.

Meld u aan voor de Nieuwsbrief

Nieuws

nov 28, 2013

Thee in 19 seconden is te snel


Theewinkels in New York, koffietentjes in China: de wereld van koffie en thee verandert snel. Wie gaat de strijd om de consument winnen, koffie of thee? Daar lieten tijdens Futurefood#6 vier experts hun licht op schijnen.
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: kroonophetwerk

Theewinkels in New York, koffietentjes in China: de wereld van koffie en thee verandert snel. Wie gaat de strijd om de consument winnen, koffie of thee? Daar keken vier experts naar. Mariëlla Erkens zong een lofzang op thee en gaf tips om lekkere thee te zetten: “Geduld! Een pot thee moet langer trekken dan 19 seconden, het nationaal gemiddelde.” Paula Koelemij, inkoper bij Simon Lévelt, is gek op koffie: “Koffie, vooral slow coffee, heeft meer smaak en complexiteit.” Gezond of niet? Daar kon zelfs theespecialist en chinese arts Dr. Woen tjoen Lie geen uitspraak over doen. Koffie of thee, dat maakt niet uit, als er maar een goed koekje op het schoteltje ligt, concludeerde Dennis van Rijen van DaPeppa.


Van Mariëlla Erkens kunnen we niets anders verwachten dan een lofzang op thee. Zij is kampioen theesommelier en enorm fan van alle creatieve toepassingen van thee, in cocktails, als begeleidende drank bij een diner of gewoon een lekkere pot thee thuis op de bank. Ze geeft tips voor een goede kop thee. “Om te beginnen: laat de thee langer trekken. Het Nederlandse gemiddelde is 19 seconden, veel te kort.”

Paula Koelemij, inkoper bij Simon Lévelt, heeft lang getwijfeld tussen koffie of thee. Thee is elegant en charmant, ze noemt het een meditatieve drank voor ontspanning en contemplatie. Koffie is het tegenovergestelde: vurig, onstuimig, hartstochtelijk en swingend. Wat moeten we kiezen? “Ik was jaren torn between two lovers,” zegt Paula. “Koffie of thee, ik had ze allebei lief. Maar de balans slaat door naar koffie. Zoals een lokaal product van een klein boertje uiteindelijk op de wereldmarkt terecht komt, daar heb ik diep ontzag voor.” Die liefde is gegroeid dankzij de slow coffee, koffie die langzaam met een dripfilter wordt gezet. “Meer smaak, meer complexiteit: eigenlijk de voordelen van koffie en thee gecombineerd.”

 

Proefkonijn koffie

Koffie versus thee, het staat één-één. Misschien kan de Chinese arts Dr. Woen tjoen Lie de doorslag geven. Wat is gezonder, thee of koffie? De dokter herinnert zich een onorthodox medisch experiment ten tijde van keizer Frederik II. “Twee gevangenen van de dezelfde leeftijd, dezelfde bouw en vergelijkbare gezondheid werden als proefkonijn gebruikt. Eentje kreeg alleen maar koffie te drinken, nummer twee alleen maar thee. De man van de thee ging eerder dood. Bewijs: koffie is gezonder. Helaas werkt medisch onderzoek niet zo simpel.” Is koffie ongezond? “Zwarte koffie niet, nee. Maar melk en suiker maakt het niet beter.”

 

Op het schoteltje

Koekje erbij? Laatste spreker Dennis van Rijen is warm pleitbezorger voor een vers, zelfgebakken koekje op het schoteltje. Hij begon zijn bedrijf als antwoord op zielloze fabriekskoekjes in onpersoonlijk plastic. “Het lekkerste koekje is een zelfgebakken koekje, ontdekte ik. Dat werkt, want de potten koekjesdeeg van DaPeppa verkopen als een gek. Het is heel simpel, want mensen gaan zelf lekker bakken met biologische ingrediënten uit de buurt.”

 

Futurefood

Futurefood wordt twee keer per jaar georganiseerd door PR-bureau Kroon op het Werk. Experts wisselen met elkaar van gedachten over een spraakmakend thema rond eten, duurzaamheid en innovatie. Dit keer werd Futurefood gehouden in Caffè Il Momento, een Italiaanse koffiebar in centrum Amsterdam. Meer informatie over Futurefood staat op www.futurefood.biz.

 

Foto: Agavni Jesajjan

 

link: 
alleenafbeelding: 
alleentekst: 
disciplines: 
gerelateerdelinks: 
klantcasesidebartitel: 
slider: 
website: 
facebook: 
twitter: 
Alt tag: